Over mij - Coen Geerdes

Ik ben een creatieve omgevingsrechtjurist en richtte Omgeving & Recht om ‘in de frontlinie’ op hoog niveau het omgevingsrecht te beoefenen. Ik werk graag in een politiek-bestuurlijke omgeving aan de maatschappelijke opgaven van deze tijd. Door mijn achtergrond in de  Politicologie, het Staats- en Bestuursrecht en het Omgevingsrecht ben ik in staat om uw vraagstuk in de breedte op te pakken. 

Gedurende een periode van ruim 10 jaar hield ik me binnen de advocatuur en netwerkbeheerder TenneT bezig met complexe, juridische vraagstukken binnen de fysieke leefomgeving (ruimtelijke ordening, natuur en milieu). Omdat mij het gevoel bekroop dat er ín organisaties nog veel te winnen is op dit vlak, besloot ik mezelf uit te schrijven als advocaat en mijn kennis op een andere manier in te zetten. Op 1 mei 2022 zag Omgeving & Recht daarom het levenslicht. 

Mijn kennis heb ik opgedaan bij:

Ik ben lid van de Vereniging voor Bouwrecht, Vereniging voor Milieurecht en de Vereniging voor Bestuursrecht (VAR). Op 1 oktober 2022 ben ik benoemd tot lid van de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie van de gemeente Duiven en de gemeente Westervoort.

Werken in een politiek-bestuurlijke context

Veel vraagstukken en beslissingen op het gebied van omgevingsrecht zijn niet alleen juridisch, maar ook politiek en bestuurlijk van aard. Een goed gevoel bij en begrip van ‘hoe de politiek-bestuurlijke hazen lopen’ is onmisbaar om doelgericht omgevingsrechtelijke problemen op te lossen.

Mijn drijfveer is werken aan maatschappelijke thema’s in een politiek-bestuurlijke context. In mijn vrije tijd heb ik als fractievoorzitter en lid van de gemeenteraad van de gemeente Renkum mijn politiek-bestuurlijke ‘antenne’ verder ontwikkeld.

Mijn expertise: Omgevingsrecht

Onze leefomgeving krijgt onder meer vorm door ruimtegebruik, milieu en natuur.  Het Omgevingsrecht is de verzameling van wetten en regels die betrekking hebben op de fysieke leefomgeving. Regulering daarvan vindt – tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet – plaats in een groot aantal verschillende wetten, zoals de Wet ruimtelijke ordening, de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, de Wet milieubeheer en de Wet natuurbescherming. De regels in deze en andere wetten bepalen in hoeverre gebruikers ruimtelijke ingrepen mogen doen in hun leefomgeving. Bijvoorbeeld:

  • Wat mag waar worden gebouwd?
  • Welke bedrijfsactiviteiten zijn toegestaan?
  • Met welke natuurgebieden en beschermde diersoorten dient de initiatiefnemer rekening te houden?

Het omgevingsrecht is een veelzijdig en dynamisch rechtsgebied en is actueler dan ooit. Denk maar eens aan de huidige stikstofcrisis, de woningbouwcrisis en de energietransitie. Stuk voor stuk ingewikkelde omgevingsrechtelijke puzzels en zoektochten naar een goede balans tussen het rechtmatig benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving.

Graag vertel ik u meer over mijn vakgebied Omgevingsrecht. Laten we eens kennismaken